Köpa Bok

Dalahästens vagga - Poster A3Dalahästens ursprung har fascinerat mig allt sedan jag började samla på dalahästar hösten 2003. Var skedde tillverkning av den äldsta dalahästen? Var kunde man hitta dess hemort, fakta, värde och pris om man ville köpa en gammal dalahäst? Jag lärde mig även snabbt att dalahästtillverkning idag sker på fler platser än endast i Nusnäs, nära Mora…om vilket jag inte hade en aning.

Vår älskade trähäst från Dalarna, målad i muntra färger, har under sin uppväxt och livstid tagit skepnad som leksak, familjeförsörjare och souvenir.

.Dalahästen symboliserar och representerar Sverige i olika sammanhang runt om i världen. Det senaste exemplet är Världsutställningen i Shanghai 2010 där två stora dalahästar mötte besökarna utanför den svenska paviljongen.

Hur kunde den anspråkslösa dalahästen bli så omåttligt populär och hur började dess historia?

Hur långt tillbaka i tiden ska man gå för att prata om trähästens och dalahästens historia? Det finns inget enkelt svar och man hittar inte många skriftliga bevis på vare sig trähästtillverkning eller träleksaker i form av hästar före Medeltiden. Den i Sverige idag äldsta kända daterade trähästen, som kan anses vara en föregångare till de trähästar, som senare utvecklades till dalahästar, kommer från Malung och är daterad till mitten av 1500-talet…

Beställ direkt via WEB-Shop:

Grannas A Olsson Hemslöjd AB, Nusnäs
Nils Olsson Hemslöjd AB, Nusnäs
Mora Hemslöjd, Mora
Slöjdmagasinet, Sollentuna

Försäljningsställen:

Dalahästens Vagga Möbel Hansson

Grannas A Olsson Hemslöjd AB, Nusnäs
Nils Olsson Hemslöjd AB, Nusnäs
Färnäs Hemslöjd & Snickerier AB, Färnäs
Mora Hemslöjd, Mora
Klockargården, Tällberg
Möbel Hansson AB, Stockholm

www.dalahorse.se

Se videoklipp från filmen:

Staffans Fålar – I Dalahästens spår